Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Etno selo Stanišići

Etno selo Stanišići

3000 RSD Cena

Na izlazu iz Bijeljine, na trećem kilometru prema Pavlovića mostu, nalazi se etno selo "Stanišići". Etno selo "Stanišići", izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovde se odmaraju oči i duša, čovek postaje plemenitiji, ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice. 

Etno selo "Stanišići" osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima Srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima, koje čuvaju predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. veka. Rezultat je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice. U selu se danas izdvajaju dve celine, jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga celina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja. 

Selo čine vodenice, mlekarnik, kovačnica, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917. godine, u kojima se još uvek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u vreme sezone mlevenja žita. Mlekarnik je objekat u kome se prerađuje mleko i čuvaju mlečni proizvodi, a njemu se mogu naći drvene posude u kojima se to radi. Mlekarnici su bili dobro provetreni i čisti, a u njih su mogle ulaziti samo žene koje su se time bavile. Kuće pripadaju dinarksom tipu, pravljene su od drveta i sa visokim krovom. To je malo apartmansko naselje gde su kuće spolja autentične, a enterijer je prilagođen savremenim potrebama gostiju. U jednoj od kuća smeštena je suvenirnica koja nudi proizvode starih zanata i domaće radinosti. U fazi izgradnje je još nekoliko objekata u koje će biti smeštena kovačnica, tkačnica i grnčarska radionica. Svi objekti ove celine smešteni su u blizini jezera i potoka koji između njih vijuga, a povezani su stazama popločanim kamenom. Sa izvora stalno dotiče čista voda koja je svuda po selu i svojim tokom simbolizuje izvor života, postojanje i trajanje.

PROGRAM PUTOVANJA:

  • Polazak u 7h
  • Putovanje uz reku Drinu, sa pauzom u Bajinoj Bašti, na vidikovcu za posmatranje i fotografisanje Kućice na Drini
  • Dolazak u Bijeljinu oko 11:30h, poseta Gradskog parka i muzeja Semberija (sadrži tri stalne postavke: arheološku, etnološku i istorijsku)
  • Nastavak puta do Etno sela „Stanišići“, (slobodno vreme)
  • Povratak na Zlatibor, sa usputnim zadržavanjem u naselju Pet jezera, gde se nalazi Manastir Svete Petke, posvećen Prepodobnoj Majci Paraskevi
  • Nastavak putovanja ka Zlatiboru, sa kratkom pauzom u Etno selu „Vrhpolje“ (predah na terasi Hajdučke kuće)
  • Dolazak na Zlatibor u večernjim časovima.

- Cena po osobi 3000 rsd

 

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel