Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Ski centar Tornik

Ski centar Tornik

Zlatibor važi za jednu od najlepših planina Srbije i predstavlja prestonicu srpskog planinskog turizma. Ova grandiozna visoravan bogata borovom šumom se nalazi na prosečnoj nadmorskoj visini od 1.000 m i tokom cele godine raširenih ruku dočekuje goste iz celog sveta. Posebna blagodet ove planine je njena nestvarna priroda koju čini harmonija prostranih proplanaka, planinskih potoka, šuma i čistog vazduha. Odlikuje je karakteristična klima sa velikim brojem sunčanih dana u godini i prosečnom godišnjom temperaturom od 7,5 C.

Zlatibor nudi veliki broj aktivnosti koje će upotpuniti vaš odmor i učiniti ga nezaboravnim, a jedno od njih je svakako skijanje tokom zimske sezone. Za ljubitelje ovog sporta, na samo 9 km od turističkog centra Zlatibora, na nadmorskoj visini od 1110-1490m, nalazi se Ski centar Tornik,  koji je naveće skijalište na Zlatiboru i sastoji se od četiri obnovljene i proširene skijaške staze - Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac. Pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje (36 topova), tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova i ima produženu zimsku sezonu od 100 dana. Ukupna dužina ski staza iznosi oko 7000 metara, a staze Tornik i Zmajevac dobile su homologaciju za organizovanje slalom i veleslalom trka. Crna staza Zmajevac široka je od 150 do 200 m, a dugačka 1 km i idealna je za vrhunski trening kao i odličan izazov za prave skijaše. Zmajevac ide sa vrha Tornika 1496 m/nv i ima visinsku razliku od 320 m. Oko nje ide veleslalomska staza Tornik duzine 1.300m, koja je crvena je po konfiguraciji i prelepa za duge karving zaokrete. Ona produžuje blagim prelazom od 600 m i prelazi na stazu Bandera koja je dugacka oko 1 km i spušta se do podnožja Tornika i polazne stanice Pominog šestoroseda. Sve staze su popunjene busenom i posejane travom tako da su vaše skije zaštićene od mogućih oštećenja, a prostrani parking obezbediće vam bezbrižan boravak na skijalištu.

Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na satCentar je opremljen najmodernijom šestosednom žičarom, brzine pet metara u sekundi, sa 107 sedišta i dužine 1850 metara, kao i sa dva ski lifta tipa ”sidro” koji omogućavaju maksimalno opuštanje i uživanje u pogledu na najlepše krajolike Zlatibora. Polazna stanica nalazi se na nadmorskoj visini od 1110 m i penje se na vrh Tornika (1496 m n.v.).

Na Torniku nema smeštaja, ali je transfer sa Zlatibora veoma lak zahvaljujući putu bez većih uzbrdica. Do centra možete doći sopstvenim prevozom ili u autobusom Turističke organizacije Zlatibor koji saobraća svakodnevno.

U samom centru Zlatibora, na Obudojevici, postoji prostor za rekreaciju i zimske sportove sa jednim ski liftom tipa sidro i nekoliko bebi ski liftova. Iznajmljivanje skija, snoubordova, sanki, motornih sanki i ostale ski opreme omogućeno je i na stazama.

Na Zlatiboru se održavaju mnogobrojna takmičenja nacionalnog i međunarodnog karaktera.

Ukoliko želite da se u potpunosti odmorite i na najbolji mogući način doživite zlatnu planinu pođite put Tornika, pogledajte neki od naših udobnih APARTMANA i prepustite se trenucima koje ćete pamtiti ceo život.

Karakteristike ski centra:

      Nadmorska visina centra - 1100 m
      Najviši vrh - 1496 m n.v
      Ukupna dužina staza - 8 km
      Broj ski lifotva i žičara - 3
      Broj lakih staza (plava) - 3
      Broj srednjih staza (crvena) - 2
      Broj teških staza (crna) - 1
      Maksimalna visinska razlika - 396 m
    Najduža staza - 2550 m

 

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel