Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Beloglavi sup - kralj visina

Beloglavi sup - kralj visina

 Beloglavi sup je krupan lešinar, koji nastanjuje prostrana otvorena područja bogata klisurama i slabom vegetacijom koja su bogata vodom. Veći deo dana provode odmarajući se na stenama, a ostatak dana lete i pretražuju teren u potrazi za lešinama. Sa spektakularnim rasponom krila od 2, 80m, on spada u najveće ptice koje žive u Srbiji. Njihova prosečna težina je između 7-8,5 kg, a nekada mogu dostići i neverovatnih 11 kg. Po izgledu je tipični lešinar Starog sveta sa belom ogoljenom glavom i vratom, žutim kljunom, širokim krilima i kratkim repnim perjem. On je jedna od dve preostale vrste lešinara koje se gnezde u Srbiji, a sam pogled na njih dok krstare nebom iznad kanjona Uvac ostavlja bez reči.

Ono što je zanimljivo je da ženka nosi samo jedno jaje, koje izleže negde krajem januara, odnosno početkom februara. Na tom jajetu leže oba roditelja 54-56 dana. Kada se izlegne, mladunče ostaje u gnezdu oko tri meseca, nakon čega do prve godine života ostaje vezan uz roditelje sve do pune zrelosti koju postiže tek između 4-5 godine života.

Njegova funkcija u ekosistemu je ogromna. On se hrani lešinama uginulih sisara, uglavnom papkara – koza, krava, jelena, ovaca...i na taj način sprečava širenje potencijalnih zaraza. U potrazi za hranom ova ptica dnevno preleti 50-60km oko svoga gnezda, a neretko i šire područje 120-150km.

Od 1994. godine, beloglavi sup je zaštićen zakonom Srbije kao ugrožena vrsta i na taj način sprečeno je njihovo izumiranje. Kolonija ove dragocene ptice postala jedna od najvećih u Evropi, sa 450-500 jedinikiodnosno 100-110 gnezdećih parova.

Ukoliko želite da saznate više o ovim predivnim pticama ili pak želite da ih vidite uživo, pogledajte neki od naših IZLETA u okolini Zlatibora sa kojima vas vodimo u njihovo prirodno stanište.

- Deo teksta preuzet sa sajta www.uvac.org.rs -

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel