Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Drvengrad - Magično mesto na zemlji

Drvengrad - Magično mesto na zemlji

Drvengrad je remek-delo filmskog režisera Emira Kusturice, smešteno između Tare i Zlatibora, na brdu Mećavnik. Iako je izgrađen za potrebe snimanja filma “Život je čudo” kada je prikupljeno između 80 i 120 godina starih kuća ”dinarskog tipa” iz okolnih mesta, ovaj ušuškani raj je tokom vremena postao obavezna destinacija mnogih turista širom sveta.

Sa ciljem očuvanja srpske tradicije i kreiranja ekološkog i kulturnog centra stvoreno je etno-selo pravougaonog oblika koje predstavlja balans neukroćene prirode i udobnosti modernog života. Okruženo je nestvarnim krajolicima prirodnog parka Mokra gora i nalazi se u opštini Užice. Sastoji se od dugačke glavne ulice na čijem kraju se pravoslavna crkvica sa drvenim zvonikom, dok su druge ulice ovog kompleksa dobile nazive po poznatim ličnostima iz sveta kulture i nauke kao što su Ivo Andrić, Ernesto Če Gevara, Dijego Maradona, Miodrag Petrović Čkalja, Federiko Felini, Ingmar Bergman i Novak Đokovića. Dok budete šetali ovim ulicama uživaćete u mnogim sadržajima od kojih bismo izdvojili ima galeriju slika, biblioteku, bioskop “Andergraund”, prodavnicu suvenira "Aska", a posebno će vas oduševiti raznovrsna ponuda srpskih specijaliteta domaće proizvodnje koje ćete pronaći na meniju poslastičanice "Ćorkan' i restorana nacionalne kuhinje "Lotika".

Drvengrad je nadaleko čuven po održavanju međunarodnog festivala “Kustendorf”, osnovan od strane Emira Kusturice kao jedinstveno mesto susreta mladih filmskih stvaralaca i studenata režije i afirmisanih svetskih reditelja i glumaca, ali muzičkih grupa kako bi se na ovaj način osnažili da stvaraju. Specijalni gosti Kustendorf filmskog festivala do sada su bili režiseri Nikita Mihalkov, Abas Kjarostami i Džim Džarmuš, kao i glumci Džoni Dep i Gael Garsija Bernal.

Tokom zimske sezone se organizuje takmičenje u skijanju mladih iz bivše Jugoslavije, koje se održava na obližnjem skijalištu “Iver”.

Drvengrad je dobio status grad-hotela sa četiri zvezdice i nagradu briselske fondacije za arfitekturu “Filip Rotije” 2005. godine za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Evropi u protekle tri godine.

Ukoliko želite da se u potpunosti odmorite na čistom vazduhu, a istovremeno uživate u vanvremenskim delima kulture, Drvengrad je pravo mesto za vas.

"Mećavnik sam satima gledao, čekajući sunce da bi nastavili snimanje u brdima iznad Mokre Gore, nasuprot Mećavniku. – prva je i presudna impresija Emira Kusturice tim prostorom, koji je pretvorio u čudesno mesto. – Sa zavišću sam gledao ka brdu na kojem nije bilo ničega, ali je uvek bilo sunca!”  Emir Kusturica

Trendy Travel agencija organizuje izlet u Drvengrad, a više detalja u vezi njega možete saznati OVDE.

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel