Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Geotermalne vode Zlatibora

Geotermalne vode Zlatibora

 Zbog umerene klime i prijatnog ambijenta, Zlatibor je od davnina postao poznat kao planina pogodna za odmor, oporavak i lečenje. Čist i suv vazduh, nizak vazdušni pritisak, nadmorska visina, preko 2000 sunčanih sati godišnje i mnoštvo lekovitih biljaka nisu jedine stvari zbog kojih je Zlatibor dobio epitet prirodne riznice zdravlja. Naime, ova planina je bogata izvorima i hladnim vodama čiji je kvalitet poznat i van granica Srbije.

Istraživanja su pokazala da u prostoru ispod Zlatibora i Tare leži ogromno termalno jezero sa lekovitom i veoma toplom vodom, koja je po tvrdnjama mnogih, pravi eliksir mladosti, a koja može da posluži i za grejanje. Upravo voda iz tog jezera otiče kroz izvorišta u banjama koje leže na obroncima planine Zlatibor.

Jedino mesto na samoj planini gde se ova lekovita oligomineralna voda iz podzemnog jezera pojavljuje je korito planinskog potoka Vape u zlatiborskom selu Rožanstvo, na nadmorskoj visini od preko hiljadu metara. Temperatura vode na ovom izvorištu je 17 stepeni i dobra je za lečenje bolesti kože, sluzokože i očiju.

Po obroncima planine danas postoji više desetina banja, a neke važe i za najbolje u Srbiji. Jedna od njih je izvor ’’ Bele Vode’’ ili izvor Svetog Jovana Krstitelja. Ovaj izvor se nalazi na Mokroj Gori i slučajno je otkriven 1994. Pored njega se nalazi crkva Svetom Jovanu Krstitelju po kojoj je i cela banja dobila ime. Lekovite vode sa Mokre Gore spadaju na osnovu fizičko-hemijske analize u veoma retke u svetu jer su to visokoalkalne vode sa PH vrednošću od 11,75 i temperaturom od 18 C te su pogodne za lečenje raznih oboljenja.

Na južnim obroncima Zlatibora, nalazi se Pribojska banja. Termalna voda iz ove banje je pravi eliksir mladosti, nema toksičnih elemenata, sa prirodnom radioaktivnošcu i temperaturom od 37 stepeni Celzijusa kao i ljudsko telo, uspešno leči išijas, reumu, koštana i kožna oboljenja, neplodnost kod žena i mnoge druge bolesti.

Pored ovih postoji još izvora koji važe za najbolje u Srbiji, a neki od njih su Hajdučka česma u Murtenici, Zaogline pod Čigotom, Jovanova voda u Alinom potoku, Dunjića vrelo u Stublu, Pašića vrelo u Čajetini Kulaševac na Kraljevim vodama i Đurkovac na Kraljevim vodama.

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju ili jednostavno tražite savršenu formulu za ’’večnu mladost’’ pogledajte i izaberite neku od naših promo ponuda, dođite na Zlatibor i uživajte u blagodetima retkih lekovitih voda.

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel