Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Lekovita flora Zlatibora

Lekovita flora Zlatibora

 

Zlatibor je pravo mesto za odmor, šetnju i uživanje u prirodi.

Pogodna klima, puno sunčanih dana u godini kao i nadmorska visina, utiču na to da jedna od najlepših planina u Srbiji obiluje bujnom vegetacijom. Zlatibor je vrlo pitoma planina, bogata je šumama i livadama na kojima raste čak 120 vrsta najraznovrsnijih trava.  Jedan deo trava je lekovit i u njih spadaju Lincura, Kičica, Majčina dušica, Hajdučka trava, Gavez...

Neke od lekovitih biljaka i njihova dejstva:

-Teuricium montanum - trava Iva, Ivica, Gorski cmilj - u narodu se kaže “trava Iva, od mrtvih pravi žive”. Ima antiseptična svojstva, pozitivno deluje na želudačno crevni sistem, želudačne kanale...

-Achillea millefolium - Hajdučka trava - lekovita i medonosna, raste na livadama i pašnjacima.

-Thymus serpyllum - Majčina dušica - ima umirujuće blagotvorno dejstvo, raste na obroncima i padinama planina.

-Gentiana lutea - Lincura - rešava zeludačne probleme, može se naći u Rudinama, Mišovića gaju i prostor oko Čigote.

-Centarium erythraea - Kičica - poboljšava varenje, raste na livadama i pašnjacima.

-Symphytum officinale L.- Gavez – za lečenje unutrašnjih i spoljašnjih rana, preloma, sportskih povreda ...

Sve o lekovitim travama možete saznati u botaničkoj bašti u samom centru Zlatibora, ali i ako u toku šetnje sretnete atrakciju ovog kraja, travara Borivoja Šišovića, poznatijeg kao ’’Zlatiborski pokretni žbun’’.

Pored lekovitih trava imamo i one koje su medonosne i idealne za ispašu pčela i proizvodnju meda, mleča i propolisa.

Za med sa Zlatibora mnogi kažu da je jedan od najkvalitetnijih, upravo zbog netaknute prirode i uslova uzgajanja pčela na ovoj planini. Možete pronaći čist med, kao i onaj u koji su ubačene lekovite trave, domaći lešnici, orasi, bademi... Veliki broj gazdinstava se bavi pčelarstvom, a koliko je ova grana privrede bitna u ovom kraju govori i podatak da Udruženje pčelara ’’Zlatibor’’ postoji od 1973.godine i da broji oko stotinak članova.

Bogata borova gusta šuma je zadužena za čist vazduh, čiji je kvalitet posebno dobar krajem maja i u avgustu kada cvetaju iglice borova. Iglice su korisne za prevenciju i lečenje raznih zdravstvenih tegoba, ali i za poboljšanje opšteg stanja organizma. Od njih se pravi čaj koji se koristi kao pomoć pri izbacivanju peska iz bubrega, izbacivanje vode iz organizma, što snižava krvni pritisak, koriste se za ispiranje grla itd. Pošto su bogate lekovitim etarskim uljima, iglice se često koriste u prevenciji bolesti disajnih organa, kao što su kašalj, promuklost i lakši oblici bronhitisa. Takođe, za njih se kaže da ’’inhaliraju, a ne bodu’’, pošto su upravo zbog etarskih ulja savršen sastojak za rastvor za inhalaciju.

Zlatibor je prirodna riznica zdravlja i treba ga kao takvog posećivati, a ukoliko se odlučite da dođete i ovde provedete svoj odmor, mi vam možemo ponuditi SMEŠTAJ.

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel