Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Potpećka pećina

Potpećka pećina

Magično mesto koje je istraživao Jovan Cvijić.

Potpećka pećina je jedna od prirodnih lepota Srbije i nalazi se u selu Potpeć, 14 km od Užica, u severnom podnožju Drežničke gradine. Potpuno je prirodna, stvorile su je vode reka ponornica koje se slivaju iz Drežničke doline.

Pećina ima dva sprata, stariji - Gornja pećina i mlađi - Donja pećina. Gornjim delom je nekada proticala reka i pravila vodopad, dok je donji deo bio naseljen. Vremenom se pod teretom vode zid koji je razdvajao ova dva sprata urušio i ljudi su bili primorani da se presele u gornji deo, ali su zbog nepristupačnog terena brzo i napustili isti. Smatra se da je od davnina ova pećina bila naseljena, jer su u njoj pronađeni arheološki ostaci keramike i oružje, kao i krstovi prekriveni kalcitom, kome je potrebno jako puno vremena da nastane, te se govori da su se Srbi ovde skrivali još u vreme vladavine Turaka.

Potpećka pećina je jedna od lepših i većih pećina u Srbiji. Tome u prilog ide činjenica da vas na samom ulazu dočekuje izuzetno velik, impozantan otvor u obliku potkovice, visine 50 metara i širine 12 metara pri dnu, odnosno 22 metara pri vrhu. Kao takav, on spada u najviše pećinske ulaze u Srbiji. Procenjuje se da je dužina ove pećine između 8-10 km. Za turiste je uređen gornji deo u dužini od oko 555 metara, do koga se stiže kružnom stazom koja se sastoji od preko 700 stepenica. Duž cele staze prostiru se prelepi ukrasi, stalaktiti i stalagniti, za koje stručnjaci kažu da su izuzetno retki u kraškim pećinama u tolikom broju. Sami ukrasi su spektakularni i podsećaju na orlove, zmajeve, kamile, a postoje i oni koji liče na čuvene likove iz crtanih filmova, pa se neki od njih i nazivaju ’’Snežana’’, ’’Sedam patuljaka’’ , ’’Don Kihot’’ itd.

Ono po čemu je Potpećka pećina karakteristična je to što je i dalje ’’aktivna’’ u svom drugom delu u kojem se još uvek stvaraju ukrasi.

Potpećka pećina je zaštićena kao spomenik prirode i najznačajniji je speleološki lokalitet Zapadne Srbije. Spada u jednu od pet pećina u Srbiji uređenih za turističku posetu i godišnje je poseti više desetina hiljada turista, a mi vam toplo preporučujemo da i vi budete jedan od njih. Otvorena je za turiste od početka aprila do kraja oktobra, a nekad i duže, ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju.

Da li ste znali da čudesa ove pećine možete da vidite sa nama?

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel