Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Recept dana : gibanica

Recept dana : gibanica

Zlatiborski okrug je oduvek bio poznat po kvalitetnim I izuzetno ukusnim sirevima, a gde su dobri sirevi tumora da se nađe i gibanica.

Gibanica je tradicionalna pita koje se pravi širom naše zemlje i Balkana. Bilo da vam dolaze gosti ili želite da spremite brz doručak za vašu porodicu ona je savršeno jelo. Poreklo reči vodi od srpskog glagola ’’gibati’’, što u bukvalnom prevodu znači saviti i ljuljati, a gibanica je upravo to, presavijena pita. Gibanica ili kako je mnogi zovu savijača se vrlo jednostavno pravi, a mi vam dajemo recept za nju.

Sve što vam je potrebno su kore za pitu, sir, jaja, jogurt, ulje i kisela voda.

Pre nego što počnete da je pečete, potrebno je da zagrejete vašu rernu na 200 stepeni i da stavite na dno vaše tepsije papir za pečenje. Kada ste to uradili potrebno je da napravite preliv za gibanicu. Pomešajte vodu, jaja, ulje, jogurt i so u jednoličnu masu. Prvo malo razmutite jaja kako bi se belance i žumance izjednačilo, a zatim dodajte sve ostalo. Kada ste to uradili, razvijte jednu koru na sto, pa na nju stavite sitno izmrvljen sir. Preko toga se stavlja sledeća kora i opet preko sitan sir i tako sve dok se ne potroše sir i kore. Jedan način je da ostavimo gibanicu u takvoj formi, a drugi je da tako poređane kore uvijemo u rolat i isečemo manje komade, da bismo dobili nešto nalik pužićima. Tako isečene komade stavljamo u pleh sa ’’sir stranom’’ okrenutom na dole.

Koji god način 'savijanja' gibanice da izaberete nećete pogrešiti.

Kada pitu poređamo u pleh na način koji smo odabrali, prelivamo je sa već pripemljenom smesom od jaja, jogurta i ulja. Vodite računa da ravnomerno rasporedite preliv kako bi svaki deo vaše gibanice bio podjednako sočan.

Pecite pitu oko 40 minuta ili dok kore ne porumene.

Poslužite uz jogurt ili kiselo mleko i verujte da će svi biti oduševljeni i siti.

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel