Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Recept dana : komplet lepinja

Recept dana : komplet lepinja

Poznato je da ceo Zlatiborski kraj obiluje ukusnim specijalitetima, kojima retko ko može da odoli. Među najpoznatijim je svakako komplet lepinja. U ovim krajevima je zovu i ’’lepinja za sve’’, jer se smatra da su majstori, koji su je najčešće jeli, stalno slali decu da im kupe lepinje sa jajima, kajmakom i pretopom, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu "lepinja sa sve".

Ukoliko ne možete da sačekate momenat da dođete na planinu da biste uživali u njenom ukusu ili ste daleko i niste u mogućnosti da dođete trenutno, evo kako da je napravite u toplini vašega doma. Recept za ovaj planinski specijalitet se dugo držao u tajnosti, ali sada je dostupan i mi vam ga prenosimo. Sve što vam j potrebno su: jaja, sveža lepinja, stari kajmak i pretop

Priprema komplet lepinje

1.PRETOP - Ono oko čega će se uglavnom svi složiti jeste da je glavni sastojak ovog specijaliteta pretop, odnosno moča. Pretop se dobija tako što se kupi mast koja ostaje posle pečenja praseta ili jagnjeta. Tu mast koju ste uzeli, ostavite da se ohladi. Kako se bude hladila, primetićete kako se mast odvaja na gore, a želatin tamno mrke boje pada na dno. Upravo taj želatin je ono što zovemo pretopom.

2.LEPINJA – Lepinja koju smo odabrali mora da bude sveža. Treba da bude u obliku ’’posude’’, odnosno da kada odvojite gornji i donji deo na lepinji, na donjem delu probušite udubljenje. Donji deo lepinje premažite kajmakom, umutite jaje kao za kajganu i prelijte preko kajmaka. Ovako nafilovan donji deo lepinje stavite u rernu ili pećnicu ako imate i pecite nekih 10 minuta. Gornji deo lepinje se stavlja u rernu samo par minuta pre nego što donji deo bude gotov, ne bi li se zagrejao. Nakon tih 10 minuta, kada izvadite lepinju iz rerne ili pećnice,
prelijte je zagejanim pretopom i vaša lepinja je gotova.

Poslužite je sa kiselim mlekom ili jogurtom, a za one koji vole i dodatne kalorije, preporučujemo da u lepinju stavite i malo zlatiborske pršute.

Ukoliko ste više od onih koji vole da uživaju u ovom specijalitetu uz zvuk ptica na svežem vazduhu, onda vam preporučujemo da pogledate naše smeštajne objekte.

Komplet lepinja se jede prstima i nije bitno koliko ćete se umazati dok je jedete. Prvo se skine poklopac, isitni se u parčiće koji se zatim umaču u sredinu. Nakon toga se jedu spoljne ivice lepinje, a tek na kraju slatka sredina.

Uživajte!