Zlatiborska pršuta
Osim prirode, borovih iglica i širokih livada, Zlatibor je poznat i po dobroj hrani.
Svako ko je nekada posetio zlatnu planinu sigurno je probao bar neki specijalitet ovog kraja.
Jedan od specijaliteta koji se pravi baš na najlepšoj planini je svinjska pršuta. U kombinaciji sa toplom lepinjom, kajmakom ili sirom
možete uživati u rapsodiji najlepših ukusa.
Ukoliko želite da probate i kupite najbolji pršut najbolje je da to učinite u selu Mačkat, koje se nalazi na 10 km od centra Zlatibora. Dokaz da se u Mačkatu jedu najbolji suhomesnati proizvodi je i Pršutijada koja se organizuje svake godine.
Pravljenje pršute je naizgled lako, ali pravi majstori znaju da to baš i nije tako i da zahteva određeno vreme, kao i prostorije. Najbolji komadi svinjskog mesa zakucani ekserom na određenoj visini tavanice suše se na dimu od bukovih drva nekih 15 dana.
Dođite na Zlatibor da zajedno uživamo u tradicionalnoj hrani.
Slike preuzete sa: www.facebook.com/TOZlatibor, www.zlatibor.rs, www.tradicionalniproizvodi.com, www.restoranrujnozlatibor.rs