Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Šetnja po planini

Šetnja po planini

 

’’Svaka šetnja u prirodi čoveku da mnogo više od onoga što je tražio.’’ - John Muir

Poznato je već da boravak u prirodi deluje opuštajuće na organizam. Zelene površine odmaraju oči, zvukovi ptica odmaraju um, a planinski vazduh čuva ceo kardio-vaskularni sistem. Na višim nadmorskim visinama, koncentracija kiseonika je manja, što pozitivno utiče na zdravlje srca. Boravak na planini može da izmeni srčanu funkciju, podstakne cirkulaciju, pa čak i da pomogne u stvaranju novih krvnih žila.

Hodanje, odnosno šetnja je aktivnost koju uglavnom svi primenjuju kada odu na planinu. Najpraktičnija je i ne iziskuje dodatna ulaganja. Potrebni su vam samo flašica sa vodom i udobne patike. Dobrobiti šetnje su višestruke. Redovna šetnja smanjuje rizike oboljevanja od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, astme, moždanog udara, kao i nekih tipova raka.Takođe, ukoliko redovno šetate, snizićete krvni pritisak, ubrzaćete cirkulaciju kao i performanse srca i pluća. Neka istraživanja su pokazala da je hodanje čak bolje po zdravlje i od samog trčanja, ukoliko svemu gore navedenom dodamo i svež planinski vazduh.

Pored šetnje, imamo i nešto zahtevniji vid ove aktivnosti, a to je planinarenje.

Planinarenje nije samo fizička aktivnost, to je mir, put upoznavanja sebe i prirode oko vas. Ono će vam podići samopouzdanje, opustiće vas i osloboditi od svakog stresa. Pošto je dosta zahtevnije od lagane šetnje, preporuka je da se hrana ne unosi dva sata pre početka uspona, a da uz sebe uvek imate vodu, kao i proste ugljene hidrate, kao što su banana, čokolada ili neko suvo voće. Razlog tome je što oni najbrže oslobađaju energiju, koja će vam u nekim trenucima itekako biti potrebna.

Hodanje, a posebno planinarenje su dve aktivnosti koje jačaju mišiće celog tela, naročito nogu. Jačanjem mišićne muskulature nogu dolazi i do veće pokretljivosti u zglobovima, pa na taj način preventivno delujemo protiv povreda i oboljenja istih. Pored toga, ubrzavamo razmenu materija u organizmu, te se planinarenje preporučuje svim osobama koje imaju problema sa viškom kilograma. Dok hodamo po neravnom terenu, kao što je uzbrdica, telo troši čak 28% energije više nego dok hodamo po ravnoj podlozi, još ako tome dodamo promene kretanja uzbrdo-nizbrdo, taj procenat može da bude i veći. Jedan sat planinarenja doprineće da sagorite nešto preko 500kcal.

Sada kada znate sve ove činjenice, šta čekate?

Ostavite trake za trčanje i razne simulatore u teretanama i dođite na Zlatibor,

da zajedno šetamo na svežem vazduhu i uživamo u prirodi.

Na kraju dana, posle napornog planinarenja i uživanja u prirodi, odmor potražite u nekom od naših apartmana i studija.

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel