Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Zlatiborski specijaliteti koje morate probati

Zlatiborski specijaliteti koje morate probati

 Ništa ne spaja ljude tako jako kao dobra hrana.

Zlatiborski okrug je bogat tradicionalnim specijalitetima od kojih vam pri samoj pomisli na njih kreće voda na usta, a među mnoštvom, izdvojila su se tri favorita - komplet lepinja, pršuta i rakija.

Komplet lepinja ili kako je mnogi zovu 'lepinja za sve', je nastala pre Drugog svetskog rata. Brendirao ju je Dragan Lazić, a ime je najverovatnije dobila po majstorima koji su je svakodnevno jeli. Majstori su navodno slali učenike da im kupe lepinje sa jajima, kajmakom i pretopom, ali im je bilo lakše da kažu da kupe lepinju sa sve pa joj je tako ostalo i ime. Ovaj specijalitet se pravi od sveže lepinje, jaja, pretopa i isključivo starog kajmaka, koji treba da se otopi pri pečenju. Pretop je po mišljenju mnogih glavni i najvažniji sastojak komplet lepinje. On se dobija tako što se izdvoji mast posle pečenja mesa, pomeša se i ostavi da se ohladi. Kako se pretop hladi, u posudi se odvaja mast nagore, a nadole želatin koji je tamno mrke boje, veoma slan i sadrži odgovarajući procenat vode. Originalan pretop se dobija pečenjem mesa u takozvanoj „furuni“. Tradicionalno se jede prstima, tako da se i vi ne ustručavajte i uposlite svoje ruke.

Pršuta je specijalitet koji se već vekovima proizvodi na ovim prostorima. Postala je poznata ne samo u Srbiji i regionu, već i u svetu. I dan danas se pravi kao što su to radili naši preci, bez ikakvih aditiva. Jedini dodatak mesu jeste so, a usoljava se suvim postupkom. Na putu do mesa dim se “cedi” kroz drvenu rešetku koja zadržava štetne produkte sagorevanja, kao što su čađ i garež. Koliko je ovaj proizvod bitan govori i podatak da se poslednjih par godina u njenu čast održava manifestacija ’’Pršutijada’’ u Mačkatu na kojoj proizvodači iz ovog kraja stručnom žiriju i turistima prikazuju svoje proizvode.

Zlatibor je kako mnogi kažu, rodna kuća Šljivovice, uz nju se započinje dan, veseli i nazdravlja.

Rakija je deo svakodnevnice i proizvod koji po tradiciji proizvodi gotovo svaka kuća u ovom kraju. Proizvode se razne vrste rakija, šljivovica, jabukovača, kruškovača, nanovača, drenovača, klekovača, dudovača i mnoge drugeRazlog dobrog ukusa ovog pića leži upravo u tome što na ovim prostorima uspevaju sorte šljiva koje su poznate po tome da daju dobru rakiju, kao što su trnovača i ranka.

Ako ste ljubitelj dobre hrane, a volite i da putujete, preporučujemo izlete u okolini Zlatibora, jer su oni pravi melem kako za oči tako i za apetit.

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel