Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Vodopad u Gostilju

Vodopad u Gostilju

"Voda je pokretač prirode.’’ Leonardo Da Vinči

Ovaj vodopad je jedna od prirodnih lepota Zlatibora koju obavezno morate posetiti. Važi za jedan od najlepših u celoj Srbiji, a svakako je jedan od najvećih sa svojih 20m visine. Ono što je karakteristično za njega je da obiluje vodom čak i u sušnim- letnjim periodima. Nalazi se u selu Gostilje, koje je smešteno između Čigote i Borkovca, na nekih 25 km od samog centra Zlatibora, na nadmorskoj visini od 1000 m. Po narodnom verovanju selo je dobilo ime Gostilje po svojoj izuzetnoj gostoprimljivosti. Ovaj kraj je veoma plodan, pogodan je za uzgoj stoke, za bavljenje voćarstvom, bogat je vodama i lekovitim biljima i zato je pravi dragulj prirode.

Vodopad je zaista spektakularan i možemo reći da ubedljivo vlada celim prostorom. Deo je Gostiljskog potoka i sam dolazak do njega je božanstven. Svako ko voli prirodu neće ostati imun na ovu lepotu. Prema nekim davnim verovanjima i predanjima, u njemu su se kupale vile.

Vodeni tok potoka, prate staze kojima se stiže do njega. Dok šetate po istima, možete da uživate u svežini prirode i žuboru bistre planinske vode, što će naročito odgovarati posetiocima u letnjem periodu, kada je ovde temperatura i po nekoliko stepeni niža nego što je u ostalim krajevima Zlatibora.

Ukoliko krenete nizvodno od vodopada sve do ušća Gostiljskog potoka u reku Katušnicu, videćete niz stena koje su prekrivene mahovinom, slapove i manje vodopade. Ovakav prirodni ambijent je savršen za porodični piknik ili meditaciju, ali ukoliko niste ljubitelj ovakvih aktivnosti, ne očajavajte jer u okolini postoji niz starih vodenica potočara, koje su danas pretvorene u malene restorane, gde možete uživati u raznim specijalitetima, između kojih se na meniju izdvaja pastrmka.

Ukoliko volite mir i prirodu i ako vam je preko potreban beg od urbanog načina života, onda je ovo savršeno mesto za vas. Opustićete se i napuniti baterije. Ono što je sigurno je da nećete ostati ravnodušni.

Ukažite nam poverenje i pođite sa nama u obilazak vodopada u Gostilju u okviru izleta u Sirogojno.

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel