Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Zašto je zdravo odmarati na planini?
Broj odraslih
Broj dece

Zašto je zdravo odmarati na planini?

Pre nego što odaberete destinaciju za odmor, potrebno je da detaljno sagledate svoje zdravstveno stanje i potrebe organizma, kako biste bili sigurni da željena destinacija podrazumeva odgovarajuće i pogodne klimatske uslove za vas. Kada pomislimo na odmor, u glavi su nam obično mesta koja asociraju na mir i bezbrižnu atmosferu. Ukoliko su i vaše misli ovakve, potpuno ste u pravu, jer je osnova odmora oslobađanje svakodnevnog stresa i negativne energije. 

Svakom organizmu prija promena sredine u kojoj boravi, ali ona sa sobom nosi promenu temperature i nadmoske visine, pa je potrebno ispoštovati period adaptacije organizma. Privikavanje na planinske uslove traje od 3 do 5 dana, nakon čega se možete prepustiti maksimalnom opuštanju. Posebnu pažnju na odabir mesta odmora i period adaptacije treba da obrate hronični bolesnici, nakon što se posavetuju sa svojim lekarom. Odmor na planini  važi za najprijatniji, ali i najzdraviji. Planinsku klimu čini izobilje čistog vazduha, nizak barometarski pritisak, prijatno sunčevo zračenje i veliki broj negativnih jona koji su poznati po tome što našim ćelijama obezbeđuju dodatnu energiju i time jačaju otpornost organizma. Kako biste postigli najbolje rezultate u poboljšanju zdravlja, potrebno je da na planini provedete 2 do 4 nedelje. Blagodeti ove vrste odmora značajne su za rešavanje svakodnevnih problema kao što su nervoza, nepravilna ishrana, iscrpljenost ili teskoba. Vaše misli, telo i duh će postići savršen balans zahvaljujući nezagađenoj prirodi i nestvarnim krajolicima koji su pravi odmor za oči.

Kardiovaskularnim, odnosno srčanim bolesnicima boravak na planini olakšava rad srca i smiruje disanje, ubrzava metabolizam i skida kilograme. Optimalna visina preporučljiva ovim bolesnicima je oko 1000m, a tokom samog boravka doktori savetuju lagane šetnje i izbegavanje većih fizičkih napora i uzbrdica.

Praksa koja se primenjuje vekovima da je da plućni bolesnici svoj spas najčešće pronađu među planinskim vrhovima.

Planinska klima, a naročito klima Zlatibora, prija anemičnim bolesnicima i pomaže im da povećaju nivo hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Čuvena šetnja do spomenika će ih dovesti do mesta gde se ukršta nekoliko vazdušnih struja, a koje po predanju važi za najzdraviju tačku Zlatiboru.

Iz kog god mesta u Srbiji, Crnoj Gori ili Republici Srpskoj da krećete, Zlatibor vam neće biti predaleko, te je sasvim pogodan za vožnju sa malom decom, ali i starijim osobama. Naročito bogatstvo predstavljaju blage uzbrdice i nizbrdice koje omogućavaju beskonačne šetnje među krošnjama borova.

Dugogodišnja tradicija Zlatibora u proizvodnji domaće hrane, a naročito suhomenstatih i mlečnih proizvoda, nudi raznovrstan asortiman najkvalitetnijih namirnica organskog porekla.

Od davnih vremena poznat po lekovitosti, pominjan je i u srpskoj štampi. Trgovinski glasnik 1892. godine izveštava: „Zlatibor je vrlo zdravo mesto. Ovamo dolaze rekovalescenti koji su naklonjeni i pate od raznih plućnih bolesti. Njih upućuju lekari i mnogima dobro čini… I za potpuno zdrave dobro je ovamo provesti izvesno vreme na čistom vazduhu, jer čovek se čisto preporodi i oseća se mnogo lakše i veselije kad neko vreme ovamo provede. Što je najneugodnije i najneudesnije to je: u samom Zlatiboru nema nigde kakve kuće niti građevine , da čovek može noćivati, od kiše se skloniti, osim koliba što su kod trgovačkih dželata, ali one su samo za momke trgovačke.“  (Ćenić S., 2009.)

Ukoliko i vi uživate u boravku na planini i čistom vazduhu, preporučujemo vam da pogledate neku od naših promotivnih ponuda.

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel