Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Zlatiborski kajmak i sir

Zlatiborski kajmak i sir

Kuhinja zlatiborskog kraja je veoma poznata i ukusna, složićete se sa nama.

Boravak na Zlatiboru obično podrazumeva posetu pijaci, na kojoj možete naći pregršt specijaliteta po kojima je ovaj kraj svima znan. Ovog puta smo izdvojili sir i kajmak, koji su u kombinaciji sa toplom lepinjom odličan izbor.

Sir i kajmak uvek idu uz sve, kao predjelo, glavno jelo, ali domaći su najbolji.

U nastavku teksta objasnićemo vam proces pravljenja sira i kajmaka sa zlatne planine.

U malim drvenim kućicama se odvija čitav proces sirenja i kajmačenja koje se zovu mlakari. Ove prostorije su male, imaju po 8, 9 kvadrata, neophodno je da imaju dobru izolaciju i sanitarnu funkciju.

U mlakari stoje na podu šerpe sa mlekom, dok se sir i kajmak čuvaju u drvenim posudama na policama.

Proces pravljenja sira nije komplikovan i sastoji se od nekoliko faza. Počinje se sa kuvanjem mleka na jakoj vatri i ostavljenjem u mlakar kako bi se što pre ohladilo. Kada se mleko ohladi, sipa se surutka koja podstiče proces sirenja, zatim se prekrije drvenim poklopcem i stavi se kamen ili nešto teže kako bi se iscedila sva tečnost. Ovim se završava  proces pravljenja sira.

Kajmak se dobija na nešto jednostavniji način, sveže izmuženo mleko se prokuva na šporetu, nakon toga 3 sata odstoji u mlakaru kako bi se stvorio sloj kajmaka po površini šerpe. Sledeće što treba uraditi je skinuti sloj kajmaka kašikom i staviti u drvene posude – kačice.

Nadamo se da smo vam približili proces pravljenja najboljeg sira. Ako ga do sad niste probali, dođite na Zlatibor i uverite se u našu tvrdnju. :)

Slike preuzete sa: www.soulfood.rs, www.agroklub.rs

 

 

 

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel