Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Fruška Gora - Novi Sad

Fruška Gora - Novi Sad

3000 RSD Cena

Fruška gora, ostrvo panonskog mora, šumovita oaza mira i tišine koja u svojim nedrima krije prelepu prirodu i fantastično kulturno nasledje.

Na južnim padinama Fruške gore, blizu varošice Irig, nalazi se manastir Krušedol. Hram je okružen sa sve četiri strane konacima i unutrašnjost dvorišta je ukrašena mnoštvom raznobojnog cveća i arhaičnim detaljima. Ovaj manastir je bio zadužbina Brankovića, poslednjih despota u Sremu. Hram je posvećen Blagovestima Presvete Bogorodice.  Zbog bogate istorijske riznice, čuvenog ikonostasa i mnogih relikvija, ovo je bio jedan od najznačajnijih srpskih manastira. Danas manastir privlači pažnju i kao mauzolej – pored moštiju svetih Brankovića, tu počivaju i mošti patrijarha Arsenija III Čarnojevića, kneginje Ljubice Obrenović, kralja Milana Obrenovića i mnogih drugih.

Rasuti između zelenih obronaka Fruške gore i plavog Dunava, Sremski Karlovci čuvaju bogatu riznicu srpske kulture i duhovnosti u svojim građevinama od neprocenjive istorijske vrednosti, a na njegovim ulicama se i danas slave vino i grožđe uz poeziju Branka Radičevića. Sremski Karlovci su vinogradarski gradić koji je tokom istorije potpadao pod vlast raznih naroda koji su svoj interes nalazili na ovim prostorima, ali to je ovu varoš činilo još bogatijom. Svi narodi koji su se doseljavali, ostavili su neki trag svoje kulture i utkali je u zajedničko kulturno bogatstvo Sremskih Karlovaca.

Kažu da u Sremskim Karlovcima svaka zgrada, kuća i ulica priča neku slavnu priču jer je ovaj grad bio duhovni i kulturni centar Srbije. On je posle Prve velike seobe Srba 1690. godine postao naslednik Pećke patrijaršije.

Petrovaradinska tvrđava se nalazi na desnoj obali Dunava, u Petrovaradinu (Grad Novi Sad), na petrovaradinskoj steni. Na mestu prethodne srednjovekovne građevine, sadašnju tvrđavu je izgradila Austrija u periodu od 1692. do 1780. godine zbog stalne opasnosti od Turaka i blizine granice sa Osmanskim carstvom. Zbog svoje veličine i dominantnosti naziva se i Gibraltar na Dunavu.

Novi Sad je najveći grad Autonomne Pokrajine Vojvodine i njen administrativni centar, posle Beograda drugi grad u Srbiji po broju stanovnika i površini. Osnovan 1694. godine, Novi Sad je dugo vremena bio centar srpske kulture, zbog čega je često nazivan Srpska Atina. 

Novi Sad, srpska Atina, prvi grad van Evropske unije koji će dobiti prestižnu titulu Evropski grad kulture 2021. Krenite sa nama na prelepe padine Fruške gore i doživite ovaj deo Srbije u svom punom sjaju.

PROGRAM PUTOVANJA:

  • Polazak sa Zlatibora u 6:30h ispred TA Trendy Travel, iz Čajetine u 06:45h ispred Opštine, iz Užica 7:15h sa parkinga kod Gradskog stadiona
  • Putovanje preko Požege, Čačka, Preljine uz pauzu za kafu u Preljini 
  • Nastavak putovanja do manastira Krušedol
  • Nakon ovog manastira idemo u Sremske Karlovce, zatim na Petrovaradin
  • Sa Petrovaradina idemo do centra Novog sada, gde ćemo imati slobodno vreme
  • Povratak u Užice, Čajetinu i na Zlatibor u kasnijim večernjim satima

- Cena po osobi 3.000 RSD / deca do 10 god plaćaju 2.100 RSD

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel