Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Sarajevo

Sarajevo

3200 RSD Cena

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar. Iako je relativno mali grad, veoma je poznat po svojoj bogatoj istoriji i tradiciji. Kroz grad protiče reka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište reke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Uz nekoliko nacionalnih i gradskih pozorišnih kuća, muzeja i kulturnih institucija, Sarajevo je i važno mesto na kulturnoj mapi ovog dela evropskog kontinenta. Svake godine grad je domaćin niza kulturnih festivala međunarodnog karaktera, među kojima su najznačajniji: Sarajevski filmski festival (SFF); Sarajevski jazz festival; letnji kulturni festival „Baščaršijske noći„; teatarski festival novih produkcija „MESS„; „Sarajevska zima“. 

Baščaršija je stara sarajevska čaršija. Izgrađena je u 15. veku kada je Isa Beg Isaković osnovao celi grad. Reč Baščaršija potiče od reči "baš", koja znači "glavna" na turskom, tako da Baščaršija znači "glavna čaršija". Zbog velikog požara u 19. veku, današnja Baščaršija je dvostruko manja nego što je nekada bila. Na Baščaršiji se nalazi nekoliko važnih istorijskih objekata, poput Gazi Husrev-begove džamije i sahat-kule. Danas je Baščaršija glavna turistička atrakcija grada Sarajeva.

Gazi Husrev-begova džamija ili samo Begova džamija u Sarajevu je zbog svoje veličine i privlačnosti jedan od najznačajnijih spomenika sakralne islamske arhitekture na Balkanu. Izgrađena je 1531.

Principov most (zvanično Latinska ćuprija) je istorijski most preko reke Miljacke u Sarajevu. Severni kraj mosta bilo je poprište atentata na nadvojvodu Austrije Franca Ferdinanda od strane Gavrila Principa 1914. godine, što je bio povod za izbijanje Prvog svetskog rata.

Saborna crkva Presvete Bogorodice najveća je pravoslavna bogomolja u Sarajevu i jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu.

Katedrala Srca Isusova poznata i kao Sarajevska katedrala je rimokatolička katedrala u Sarajevu sagrađena 1889. godine. Najveća je katedrala u Bosni i Hercegovini i sedište je Vrhbosanske nadbiskupije.

PROGRAM PUTOVANJA:

  • Polazak u 07:30h ispred TA Trendy Travel
  • Putovanje ka Sarajevu uz usputnu pauzu za kafu 
  • Dolazak u Sarajevo oko 11:30 h
  • Grupni obilazak Baščarsije (Begova džamija, Principov most, Saborna crkva, Katedrala Srca Isusova)
  • Slobodno vreme do 16h
  • Povratak na Zlatibor, uz zadržavanje u Višegradu
  • Dolazak na Zlatibor oko 20h

- Cena po osobi 3.200 RSD / deca do 10 god 2.500 RSD

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel