Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Tara - Zaovinsko jezero - Kućica na Drini

Tara - Zaovinsko jezero - Kućica na Drini

2000 RSD Cena

U zapadnom delu Srbije, oivičena dubokim kanjonom reke Drine nalazi se planina Tara. Tokom dugogodišnjih proučavanja i istraživanja područja Tare radi zaštite prirodnih vrednosti koje ono poseduje, 1981. godine Skupština Srbije je posebnim zakonom područje Tare proglasila za Nacionalni park. Ovu prelepu planinu su proučavali mnogi naučnici od kojih je prvi bio Josif Pančić. On je 1875. godine otkrio endemsku vrstu četinara nazvanu Pančićeva Omorika. 

Mitrovac je do 1956. bio skoro nenaseljeno mesto kada ga je grupa prirodnjaka iz Akademije nauka izabrala za buduće dečje letovalište zbog stabilne klime, čistog vazduha, velikog broja sunčanih sati i naročito „ruže vetrova”. Naime na Mitrovcu stalno pirka povetarac donoseći čist vazduh. 

Tepih livada je lokalitet, deo prirodnog rezervata „Crveni potok“ koji se nalazi na oko 500 m od Mitrovca na Tari. Naziv je dobio po tome što se ugiba pod nogama posetilaca kao mek tepih. Nastalo je zadržavanjem površinske vode usled vodonepropusnog zemljišta na kome se nalazi. 

Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari kod mesta Zaovine i po svom nastanku je veštačko. Jezero je akumulacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“ u Perućcu sa kojom je povezano vertikalnim cevovodom. Voda je veoma čista, pa se uz malu preradu u postrojenjima za preradu vode koristi za piće. U blizini nasute brane je i mesto gde je Josif Pančić 1875. g. otkrio Pančićevu omoriku. 

Reka Vrelo (Godina) ima sve što imaju i one mnogo veće svetske reke – veliki, moćni izvor iz koga kulja beličasta voda, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, dva most. Drina sa rekom Vrelo je u akciji izbora sedam srpskh čuda prirode u organizaciji Turističke organizacije Srbije proglašena za prvu prirodnu lepotu Srbije.

Kućica na steni (Kućica na Drini) predstavlja autentični simbol malog grada Bajina Bašta. Ova kuća, iako na vrlo neobičnom mestu, sasvim dobro se uklopila u prirodno okruženje koje se smatra jednom od retkih netaknutih oaza prirode u ovom delu sveta i zbog toga privlači pažnju turista iz celoga sveta. 

Pored rečice Rače, a u neposrednoj blizini Bajine Bašte nalazi se srednjevekovni manastir Rača. Od manastira do Bajine Bašte i ušća rečice Rače u Drinu ima oko 6km. Pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. 
Ovaj manastir je najverovatnije zadužbina kralja Dragutina Nemanjića (monaško ime Teokstit ). 

PROGRAM PUTOVANJA:

  • Polazak u 9h ispred TA Trendy Travel
  • Vožnja preko Šljivovice i Kremana do Tare (Kaluđerskih bara)
  • Dolazak do Mitrovca, obilazak Tepih livade 
  • Nastavak puta do jezera Zaovine 
  • Putovanje  ka jezeru Perućac
  • Obilazak reke Vrelo (reka Godina, duga 365m) nedaleko od jezera Perućac 
  • Nastavak puta do Bajine Bašte sa pauzom za fotografisanje Kućice na Drini
  • Pauza za ručak u restoranu “Dve lipe” preko puta Kućice na Drini 
  • Nastavak puta prema manastiru Rača 
  • Povratak na Zlatibor oko 17h

- Cena po osobi 2.000 RSD / deca do 10 god 1.200 RSD

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel