Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Tara - Krstarenje Perućcem - Kućica na Drini

Tara - Krstarenje Perućcem - Kućica na Drini

3100 RSD Cena

U zapadnom delu Srbije, oivičena dubokim kanjonom reke Drine nalazi se planina Tara. Tokom dugogodišnjih proučavanja i istraživanja područja Tare radi zaštite prirodnih vrednosti koje ono poseduje, 1981. godine Skupština Srbije je posebnim zakonom područje Tare proglasila za Nacionalni park. Ovu prelepu planinu su proučavali mnogi naučnici od kojih je prvi bio Josif Pančić. On je 1875. godine otkrio endemsku vrstu četinara nazvanu Pančićeva Omorika. 

Mitrovac je do 1956. bio skoro nenaseljeno mesto kada ga je grupa prirodnjaka iz Akademije nauka izabrala za buduće dečje letovalište zbog stabilne klime, čistog vazduha, velikog broja sunčanih sati i naročito „ruže vetrova”. Naime na Mitrovcu stalno pirka povetarac donoseći čist vazduh.

Tepih livada je lokalitet, deo prirodnog rezervata „Crveni potok“ koji se nalazi na oko 500 m od Mitrovca na Tari. Naziv je dobio po tome što se ugiba pod nogama posetilaca kao mek tepih. Nastalo je zadržavanjem površinske vode usled vodonepropusnog zemljišta na kome se nalazi.

Jezero Perućac je nastalo pregrađivanjem toka reke Drine, za potrebe hidroelektrane „Bajina Bašta“. Jezero je akumulaciono jezero koje se vodom napaja iz reke Drine. Zbog strmine obale, dubina jezera na samo par metara od same obale dostiže prosečnu dubinu od 3 do 8 metara. Sredina jezera predstavlja granicu između Republike Srpske, BiH i Republika Srbije. Jezero se nalazi u prirodnom zavoju kanjona reke Drine između Bajine Bašte i Višegrada, i obavija planinu Taru na kojoj se nalazi Nacionalni park Tara.

Reka Vrelo (Godina) ima sve što imaju i one mnogo veće svetske reke – veliki, moćni izvor iz koga kulja beličasta voda, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, dva mosta. Drina sa rekom Vrelo je u akciji izbora sedam srpskh čuda prirode u organizaciji Turističke organizacije Srbije proglašena za prvu prirodnu lepotu Srbije.

Kućica na steni (Kućica na Drini) predstavlja autentični simbol malog grada Bajina Bašta. Ova kuća, iako na vrlo neobičnom mestu, sasvim dobro se uklopila u prirodno okruženje koje se smatra jednom od retkih netaknutih oaza prirode u ovom delu sveta i zbog toga privlači pažnju turista iz celoga sveta. 

PROGRAM PUTOVANJA:

  • Polazak u 8:30h ispred TA Trendy Travel
  • Vožnja preko Šljivovice i Kremana do Tare (Kaluđerskih bara)
  • Dolazak do Mitrovca, obilazak Tepih livade
  • Nastavak puta ka jezeru Perućac
  • Dolazak na Perućac i vožnja brodom u trajanju od oko 2 sata
  • Povratak na Zlatibor sa usputnim zadržavanjem na reci Vrelo
  • Nastavak puta do Bajine Bašte sa pauzom za fotografisanje Kućice na Drini
  • Odlazak do Manastira Rače
  • Povratak na Zlatibor oko 19h

- Cena po osobi 3.100 RSD / deca do 10 god 2.200 RSD

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel