Radno vreme: Svakim danom 7-22h
Sirogojno - Stopića pećina - Gostiljski vodopadi

Sirogojno - Stopića pećina - Gostiljski vodopadi

1600 RSD Cena

Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, turistički deo pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata : prostrani ulaz, otvori na tavanici, siparska kupa "Pseće groblje", vodopad "Izvor života" i niz bigrenih kada. Impresivni ulazni otvor visine 18 metara nalazi se na nadmorskoj visini od oko 711 metara i sa desne strane reke Prištavice. Zaštitni znak pećine predstavljaju Bigrene kade, udubljenja oivičena kamenim zidovima, vijugavim, rumenkastim naborima u kojima se nakuplja voda i kaskadno se preliva stvarajući slapove.

Selo Sirogojno, nalazi se 30km istočno od centra Zlatibora. Razvilo se oko Crkve Svetog Petra i Pavla podignute početnkom XIX veka, koja je stavljena pod zaštitu države. U Sirogojnu se nalazi i etno selo. 

Muzej „Staro selo“ pod otvorenim nebom je zapravo autentično selo sa kraja 19. i početka 20. veka i prikazuje život seoske porodice. U njemu je izloženo staro narodno graditeljstvo sačuvano po selima planine Zlatibor. Oko 2.000 eksponata izloženo je u etno selu, apartmanski smeštaj u kućama brvnarama, prodavnica suvenira sa krčmom, ostavljaju nezaboravan utisak i divne uspomene koje posetioci ponesu sa sobom iz Sirogojna. 

Jedinstven “Muzej pletilja“ nalazi se u prostoru biblioteke firme „Sirogojno kompani”. Od tradicionalnih zanimanja stvorena je modna odeća visokih kvaliteta i autentičnog stila. Džemperi, jakne, kape, šalovi, čarape izloženi su u ovom muzeju. 

Gostiljski vodopad je jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora. Nalazi se u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora. Na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu, voda se obrušava sa 22 m visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad, koji se ubraja među najviše prirodne vodopade u Srbiji. Nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Katušnicu.

PROGRAM PUTOVANJA:

  • Polazak u 10h ispred TA Trendy Travel
  • Poseta Stopića pećine u selu Rožanstvo
  • Obilazak “Starog sela” - muzeja na otvorenom u Sirogojnu
  • Obilazak sela Sirogojno (fakultativna poseta Muzeja pletilja)
  • Putovanje prema selu Gostilje, poseta Gostiljskih vodopada 
  • Povratak na Zlatibor, sa pauzom za kafu / ručak u selu Ljubiš ili u Gostilju  
  • Povratak na Zlatibor oko 17h

- Cena po osobi 1.600 RSD / deca do 10 god 900 RSD

Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel
Trendy Travel